Към начална страница

Какво да видите в Боровец

Един от най-старите зимни курорти в България носи името Боровец. Той датира от 1896 г., а някога бил наричан Чамкория. Разположението на Боровец е в близост със столицата и предразполага към приятни почивки за столичани дори през уикенда.

Боровец се намира на 1350 м. надморска височина и по северните склонове на планина Рила. Поради благоприятния климат зимата е изключително подходяща за ски, сноуборд и алпийски ски. По време на зимния сезон снежната покривка достига до 2 м., а това е идеална възможност за екстремни условия при ски каране.

Боровец е обгърнат от всички страни с вековни борови гори, достигащи височина 1390 м. Това го прави уникално място за развлечения и здравословен отдих.

До курорта се стига лесно по първокласен път от 12 км. минаващи през град Самоков.

Истинският магнетизъм на Боровец може да се долови най-силно през зимата, когато природата е изпълнена с хармония.

Боровец бързо се развива и разраства през годините. В него са изградени модерни постройки, сгради, хотели, ресторанти, магазини, ски писти и лифтове. Алпийският тип осигурява много добри условия за сноуборд, ски, крос-кънтри, зимни скокове, биатлон, състезания с шейни, нощно каране и много други.

Развлеченията и нощния живот на Боровец изобилстват. Десетки заведения, барове, нощни клубове, кафенета  и дискотеки работят в разгара на сезона за всички гости.

Туристическите забележителности са много. Сред тях популярни и масово посещавани са: Рилския манастир, връх Мусала, Седемте Рилски езера, дворец „Саръгьол“, дворец Царска Бистрица, дворец „Ситняково“. Последните три представляват дървени постройки, които са били някога ловни хижи и местообитания на владетели.

Връх Мусала е известен като най-високият връх, достигащ 1925 м. Той е едно от националните богатства на страната. Към него има хижа Мусала, а недалеч се намира и местността Ястребец.

На цели 2100-2500 м. надморска височина са разположени и едноименните „Седемте Рилски езера“. Те са най-обширната живописна и посещавана поредица от езера, образувани в резултат от разтопяване на ледници в страната.

Цялата гледка на планина Рила е изключително красива и предразполага към много възможности за почивка и спорт. Недалеч от курорта Боровец се намира и парк Рила. Сгушени в планината има множество малки китни селца и градове, които пленяват с комфорт, спокойствие и уют.

Към начална страница

най-отгоре