Към начална страница

Самоков – дестинация за отдих и туризъм

Един не голям град с изключително привлекателно разположение е Самоков. Той е една от многото планински дестинации, които примамват с природа, красоти и поредица от забележителности.

Град Самоков се намира на Югозападна България и има богата история не само естествени дадености.

За всеки посетител се предлагат неповторими, удобни и достъпни условия, подправени от обаятелния дух на града.

Град Самоков е разположен малко преди Рила планина и е като порта за нея. От далечното си минало той е запазил традиции, култура и най-вече занаяти.

Историята му започва от времето на Второто Българско кралство. Местните по тези земи са се прехранвали със създаване на различни ръчни изделия, затова и до днес града се слави като занаятчийски град. Сред занаятите на местните се практикувало главно ковачество и дърворезба, а това изключително допринесло за създаване на оръжия за битките с турски войски. Благодарение на разположението на Самоков до рудна мина, добива на желязо не е бил възпрепятстван, а това спомагало ковачеството.

Днес по улиците на Самоков има множество исторически и културни паметници, интересни постройки и туристически дестинации. Града е изключително гостоприемен, наред с това, че е възлова точка, която отвежда до Седемте рилски езера, Рила планина и връх Мусала, Рилският манастир. Всеки един от споменатите обекти се намира на различни разстояния, затова е добре и да се ползва личен транспорт. Из центъра, както и във второстепенните улички на града могат да се видят множество едноетажни и двуетажни къщи, повечето, от които са превърнати в семейни хотели, мотели и къщи за гости.

За туристите на поклоннически туризъм силен интерес будят Митрополитска черква “Успение на Св. Богородица”; Църквата “Св. Никола”; Бельовата църква “Рождество Богородично”, иконостасът Самоковска резбарска школа и Девически манастир; Сарафска къща, Голямата чешма; Бельова къща, читалище-паметник “Отец Паисий” и др.

На съвсем малки разстояния са разположени и два от най-популярните курорти в България Боровец и Мальовица. В тях забавленията и възможността за ски и други зимни спортове нямат край. За всеки, който желае да изкара по-икономично престои с нощувка в Самоков е идеална възможност след динамичен и забавен ден в планината.

Всяко гостуване в Самоков ще е като ударна доза положителен заряд за здравето и настроението. Гарда се намира в подножието на планината, обгърнат е от иглолистни гори, а това допринася за прохладен климат през летните дни и за свеж въздух по всяко време.

Към начална страница

най-отгоре