Към начална страница

Крепостта Цари Мали Град – античност, съвремие и красоти, преплетени в едно

Цари Мали Град е първата антична крепост реставрирана у нас. Тя се намира близо до село Белчин. Наименованието и означава „Малък Цариград“ и до ден, днешен, според менталната култура на белчинци името носи старото име на селцето Белчин.

До нея се достига лесно само преминавайки по пътя към хълм Свети Спас край Белчин. От там насетне започва да цари атмосфера от древни времена. Сама по себе си крепостта Цари Мали Град е сбор от старинност и останки на стени и постройки. Като цяло представлява възстановен християнски комплекс, а прилежащите към нея градина и детска площадка са истинско приятно място за релакс и отмора.

Крепостта се разполага на хълм Св. Спас. Той представя своята вековната история за целия район. Свързан е с много легендите за голямото старинно селище и крепостта „Цари Mали град“. До ХIХ век били запазени белите кули и каменни стени около крепост. Те напомняли за Цари град.

Днес старинните основи на крепостта, привличат потоци от хиляди туристи от страната и извън пределите й. Цари Мали град е смятана за едно от чудесата на България. По рода си тя е уникален исторически комплекс със застроена площ от 10 декара. Много смятат, че е създадена по стил на великотърновската крепост Царевец.

Днес възстановената римска крепост е с огромна важност за региона. Посетителите й имат възможност да разгледат още множество други обекти и места. Сред популярните такива са: средновековната църква  „Света Петка“, издигната от XVI в.; късноантичната крепост, датираща от IV-VI в. В последната има представени седем различни експозиции от над 800 находки. Неповторим е и въженият мост, достигащ 100 метра. Мостът свързва историческите обекти с прекрасен парк.

В бъдещите планове за възстановяване на крепостта Цари Мали град са планирани още много нововъведения и подобрения. Забавленията в крепостта са за всяка възраст. Едно от най-впечатляващите неща на подобно антично място е представянето на различни концерти и възстановки, исторически филми, пиеси. Всичко това пренася гостите в едно друго измерение – на отдавна отминалите стари български времена.

Към начална страница

най-отгоре